Onko suomalaisen ihmisen parempi elää monopolien ympäroimänä?

Vaikka Suomi on suhteellisen vapaa markkinatalousvaltio, olemme tulleet tunnetuksi myös lukuisista sosialismiin kuuluvista monopoleista. Tällaisiin monopoleihin kuuluvat muiden muassa pelaamisen jättiyritys Veikkaus, alkoholia välittävä Alko sekä vaikkapa raideliikennettä ainakin vielä toistaiseksi yksinvaltiaana ohjaava VR.

Monopoli tarkoittaa siis sitä, että kyseisellä markkinalla saa toimia vain yksi tuottaja tai palveluntarjoaja. Sille on ominaista siis kilpailun uupuminen, joka johtaa useimmiten epätavallisen korkeisiin hintoihin. Samalla myös kuluttajat kärsivät kalliiden hintojen lisäksi myös valitettavan usein heikosta asiakaspalvelusta – ja jopa huonosta tuotteesta ja/tai palvelusta.

Monopolien asema on ollut Suomessa vahva aina näihin päiviin asti. Niiden tarpeellisuutta on perusteltu monin erilaisin syin aina kansantalouden välttämättömyydestä kansalaisten terveyteen saakka.
Käymme tämän artikkelin aikana läpi muutamia eri tekijöitä sille, miksi ihmisten on parempi toimia omien päätösten mukaan vapaammassa Suomessa.

1. Ihminen ottaa enemmän vastuuta

Kun kaikki asiat (tai ainakin tarpeeksi moni) päätetään ihmisen puolesta, hänestä tulee herkästi samalla aloitekyvytön, päätöksiä kaihtava ja vastuuton.

Tätä tapahtuu hyvin usein heti lapsen syntymästä saakka jopa aikuisuuteen asti. Lapselle pitää pystyä antamaan mahdollisuus kertoa oma mielipide asiasta kuin asiasta, oli se sitten kuinka kypsymätön tahansa.

Kokemusten ja tietopankin karttuessa mielipiteet kyllä kehittyvät – jos niille vain annetaan sijaa. Täysin sama ajatusmaailma pätee myös kaikkiin muihinkin ihmisiin.

Esimerkiksi nettipelaaminen omalla vastuulla tai se, kun hankkii alkoholia netistä kotiovelle, tulisi olla jokaisen yksilön itsensä päätettävissä. Toki kaikissa tapauksissa riittää poikkeuksia, ongelmia ja kasvukipuja oli kyseessä sitten monopoli tai vapaa markkinatalous.

Kun ihmiselle annetaan vapauksia, hän siis yleensä oppii ottamaan enemmän vastuuta ajan kuluessa.

2. Ihmisestä tulee oma-aloitteisempi

Toinen syy sille, miksi ihmisten on parempi toimia vapaammassa maailmassa ja Suomessa on se, että meistä kasvaa todennäköisemmin oma-aloitteisempia.

Jos ihminen kokee pääsevänsä vaikuttamaan omaa elämään konkreettisella tavalla, ja huomaa miten omat päätökset vaikuttavat lopputulemaan, hän alkaa miettiä päätösten tekemistä aivan uudessa valossa. Tällöin hän ei välttämättä haluakaan tehdä sitä nopeinta tarpeentyydystä jonkin tietyn asian suhteen vaan pyrkii näkemään pidemmän aikavälin merkityksiä seikkojen saavuttamisen suhteen.

Monopoli ja sosialismi ylipäätään pyrkii ohjaamaan ja päättämään asioita ihmisten puolesta. Pyrkimys voi toki olla jalo jossain mielessä, mutta valitettavan usein päädytään heikompaan lopputulokseen kuin mitä vapaasti päättämällä olisi tapahtunut.

3. Ihminen on iloisempi ja tyytyväisempi elämäänsä

Vastuunottaminen ja oma-aloitteisuus johtaa herkästi siihen, että ihminen kokee hallitsevansa omaa elämäänsä. Tämä puolestaan nostaa tunnetta siihen suuntaan, että voimme kokea enemmän ilon ja tyytyväisyyden tunnetta.

On toki mahdollisuus siihen, että samat tekijät johtavat myös päinvastaisiin tuntemuksiin. Samalla on kuitenkin rohkaisevaa havaita se, että omilla päätöksillään voi kääntää laivan kurssia välittömästi tämän seikan ymmärrettyään.

Kun joku muu taho pyrkii omilla otteillaan päättämään sen, onko ihminen iloinen tai tyytyväinen, näin harvoin tapahtuu.

Esimerkiksi jos vanhemmat kokevat päivittäiseksi velvollisuudekseen ostaa lapsilleen lyhyeen tarpeentyydytykseen makeisia ja leluja, jotta lapsi olisi iloinen, tuloksena on usein sitä mitä tilaa – eli loputon ostamisen kierre. Iloisuus ja tyytyväisyys lähtevät sisältäpäin – ja ne saavutetaan tehokkaimmin aineettomista asioista kuten yhdessäolo itselleen kokemien tärkeiden ihmisten kanssa.

Lopuksi

Kävimme tämän tekstin puitteissa kevyttä pakinaa siitä, onko suomalaisen ihmisen parempi elää monopolien ympäroimänä. Vai olisiko kenties vapaa markkinatalous parempi malli.

Tämä jäänee jokaisen itsensä päätettäväksi. Toteamus itsessään antaa osviittaa siitä, että ihmisten on tärkeä päästä ajattelemaan itsenäisesti ja tekemään omia päätöksiään. Tällöin jonkun muun tahon päättämä ja ihmiselle syötettävä ajatus ei ehkä välttämättä olekaan se paras ratkaisu.

Ajatukset vastuunottamisesta, oma-aloitteisuudesta, iloisuudesta ja tyytyväisyydestä kallistavat vaakakuppia isosti vapauden puolelle. Mutta voiko näitä samoja teemoja saavuttaa suljetummassa yhteiskunnassa monopolien varjossa?

Historia on sen monta kertaa osoittanut hankalaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *